BESTILL TIME

Lær deg selvhypnose gjennom 5 enkle trinn

Lær deg selvhypnose gjennom 5 enkle trinn

Har du noen gang følt deg lei og energiløs? Kanskje har du ikke bare stått opp med feil fot, men falt ut av sengen og landet på hodet? 

Noen ganger kan livet føles tungt.  Mange er slitne når de står opp, de kjemper seg gjennom dagen og faller utslitt til sengs, uten å finne hvile.. Stress, uro, dårlig selvtillit og lite energi er vanlige problemstilling som selvhypnose kan kanskje hjelpe deg med.

Selv brukte jeg selvhypnose som en sentral del under studietiden. Det var 5.5 år igjen av utdannelsen og det føltes dette som en evighet. Jeg hadde lyst til å gi opp flere ganger, men jeg fikk ny giv ved å gå inn i en dyp selvhypnotisk transe.

Når jeg ble mentalt mett etter flere timer på lesesalen, la jeg hodet ned på pulten og gikk inn i en dyp selvhypnose. Det var som om jeg så på en indre hurtig film av alt jeg hadde nettopp lest. Jeg fikk ladet opp batteriene og bearbeidet stoff som jeg nettopp hadde lest gjennom denne teknikken.

I løpet av de siste 25 årene har jeg har holdt mange kurs og lært bort selvhypnose til mange flere hundre mennesker og mange ønsker og problemstillinger har kommet opp, bl.a. hvordan få bedre søvn, økt treningslyst, bedre konsentrasjon, slutte å røyke eller drikke, finne motivasjon, lettere angst og depressive tilstander Jeg skal kort beskrive en metode har bidratt til en bedre hverdag for mange av mine klienter.

Jeg skal også legge ut en lydfil om vil hjelpe deg gå inn i en selvhypnotisk tilstand om noen dager, etter at jeg har publisert dette innlegget. Linken vil være på slutten av innlegget.

Hva hvis jeg sier noe dumt eller ikke våkner?


På et av kursene mine var det en dame som rakk opp hånden etter en lang og dyp guidet transe. Hun spurte, “Er det normalt å ikke få opp øynene etter hypnosen?”

Hun hadde egentlig ikke våknet opp fra hypnosen. Transen var såpass behagelig at hun heller ville være i transen enn å våkne. Jeg enkelt vekket henne og hun fikk opp øynene helt av seg selv. Så enkelt er det.

Mange er også redd for at de skal si noe avslørende om seg selv mens de er i transe. Det kan skje med de som går ned i svært dype transer. Hvis du er usikker på dette vil jeg anbefale deg å oppsøke en som er faglært innen hypnose. Der kan du føle deg trygg på at han/hun aldri be noen å si noe avslørende eller gjøre noe som uetisk. Eller du kan unngå hele problemet ved å lære deg selvhypnose.

Det å gå i en selvhypnotisk tilstand er trygt og godt. For de fleste oppleves det som en dyp avslapning. Du lærer å koble helt ut og la ubevisste krefter overta showet. Og det er ingen andre som styrer deg, enn ditt eget sinn.

Trinn 1 : Skap gode rammer


I det første trinnet skal du skape gode og trygge rammer for selvhypnose. Her skal du fortelle deg selv hvor lenge du vil være i transe og når du vil våkne opp. Dette er et viktig steg som gjør det mulig for deg å gi deg hen til prosessen. Du skal bruke en selvsuggesjon som forteller underbevisstheten din om hvor lenge du skal være i transen. Du skal også beskytte deg selv mot eventuelle ytre farer. Slik ser selvsuggesjonen ut:

“Jeg skal nå gå ned i en dyp hypnose og jeg vil være der i 20 minutter med mindre enn noe viktigere skjer.”

De fleste memorerer denne selvsuggesjonen. Her ser vi at tiden er bestemt, 20 minutter, og at du beskytter deg selv mens du er i transen ved å si til deg selv, “med mindre enn noe viktigere skjer.” Underbevisstheten din forstår hva du trenger å gjøre dersom det skulle bli brann eller lignende. Stol på underbevisstheten din. Den reagerer mye raskere på farer enn det du kan bevisst gjøre.

Dersom du ønsker deg en lengre eller kortere selvhypnose kan du bytte ut 20 minutter med ønsket tid. Det som er spennende er at underbevisstheten hos de fleste er flink til å holde tiden.

Trinn 2 : Lag en selvsuggesjon


I trinn 2 skal du gi deg selv en egen komponert selvsuggesjon. For å lage dette kan du følge disse enkle reglene:

  1. Hoved beskjeden i setningen skrives i presens,  som om det skjer nå.
  2. En annen del av setningen er formulert slik at den utløser ønsket atferden automatisk, ofteformulert som et ønsket fremtidsbildet.

Her er noen eksempler på gode selvsuggesjoner:

  • Hver gang jeg ser godteri har jeg følgende tanker, hva hvis jeg har mistet lysten på godteri?
  • Jeg skal bare ta på meg treningsdrakten og kanskje kjenner jeg lysten for å trene øke.
  • Jeg ser på et punkt i taket og tenker, Jeg sover dypt og godt. (Dette er en god selvsuggesjon der du fester blikket ditt på et punkt og gjentar jeg sover dypt og godt inntil øynene dine sklir igjen.

Dersom du begynner å kjede deg, er dette et tegn på at nå er det like før du sovner. Likeledes hvis du glemmer å holde fokuset og tenker på noe annet er det også et tegn på at nå er det like før du sovner.

  • Jeg er glad i meg selv og får en god følelse av omsorg når jeg ser meg selv i speilet.

Prøv nå å lage noen gode selvsuggesjoner selv, noe du virkelig vil. Noe livet ditt hadde bitt bedre av at du får til.

Trinn 3 : Induksjonsfasen


Når du har gjentatt selvsuggesjon mellom 10 til 30 ganger kan du gå over til trinn 3, induksjonen. I denne fase har du som mål å føre deg selv ned inn i en dyp selvhypnotisk transe. Det finnes mange ulike måter å gå inn i transen på, og jeg skal lære det en metode som er både avslappende og transefremmende.

Forestill deg et sted i naturen der du ser ut over havet, eller tenk på trær som svaier i vinden eller hvite skyer som sakte driver over en blå himmel. Velg noe du liker godt, og bruk fantasien din til å få gå inn i denne naturopplevelsen og gjenta samtidig følgende:  ”Jeg slapper av og kjenner meg helt rygg og gir meg hen til en dyp hypnotisk transe.”

Gjenta dette inntil du føler at du svever bort eller mister grep. Dette er tegn på at du er i ferd med å gå inn i en dyp selvhypnotisk tilstand. Mange mister fokuset og bare sklir ut. La det som skjer, skje. Det er også vanlig at du av og til blir mer våken. Dersom det skjer, fokusere på nytt på induksjonen inntil du sklir ut igjen.  Og husk at øvelse gjør mester.

Trinn 4 : Ha tillit til prosessen


 Etter at du har vært i transen vil du som regel ikke huske alt, eller kanskje husker du bare brøkdeler av det som skjedde. Det er positivt for da jobber underbevisstheten din i fred fra ditt bevisste jeg.  Av og til kan en transe føles noe usammenhengende og drømmeaktig det er vanskelig å forstå logisk. Dette er også et godt tegn fordi underbevisstheten ofte jobber symbolsk. La de symbolske bildene bare komme og gå, unngå å tolke og stol på prosessen.

Mange ganger begrenser vi mulighetene våre bevisstheten oppfatter en situasjon. Vi låser oss fast i en måte å se et problem på og finner ikke nye og gode løsninger for hvordan vi skal komme oss videre.

Ofte når jeg skriver bøkene mine bruker jeg selvhypnose på ord og setninger for å finne en bedre formulering.  Og både Rita og jeg går ofte i en fokusert transe når vi holder kurs, jobber med familier og terapi. Ved å være i transe da er vi fri til å slippe intuisjon løs og finne gode løsninger.

Selvhypnose er en god metode for å komme forbi begrensningene våre.

Trinn 5 : Å våkne opp


Finn et godt ritual for å våkne opp. Vi kaller det et overgangsritual når du går fra en ubevisst tilstand til en bevisst tilstand. Selv liker jeg telle metoden og den er enkel å lære. Her skal du telle deg selv opp til en våken tilstand ved å si:  Når jeg kommer til 5 er jeg helt våken og utvilt. 1. Jeg er helt våken, 2 våken og helt våken, 3. mer og mer våken, 4. jeg her helt våken 5. helt våken nå! Og så knipse på fingrene dine eller gjesper og strekker ut armene dine. Dette vil gjør at du blir helt våken og klar for videre innsats.

Ritualer har to funksjoner: 1 De gjør at overganger fra en tilstand til en annen tilstand går raskere. 2 De er med på å beskytte ulike tilstander fra hverandre ved å holde dem helt avskilt. Dette er v viktig fordi du ønsker ikke å blande to tilstander sammen og dermed ødelegger virkningen.

La oss nå sette sammen de 5 trinnene


Trinn 1

Start med å finne et behagelig sted der du ikke vil bli forstyret. Gi deg selv følgende selvsuggesjon 5 til 10 ganger, “Jeg skal nå gå ned i en dyp hypnose og jeg vil være der i 20 minutter med mindre noe viktigere skjer.”

Trinn 2

Fortsett med din egen komponert selvsuggesjon som du gjentar 10 til 30 ganger, f.eks. “Hver gang jeg ser godteri har jeg følgende tanker, hva hvis jeg har mistet lysten på godteri?”

Trinn 3

Nå skal du fordype transen ved å bruke følgende induksjonen: Forestill deg et sted i naturen som gir deg gode følelser. Det du skal gjøre nå etter at du har gjentatt selvsuggesjonen din er så på denne natur opplevelsen i fantasien din og gjenta følgende: ”Jeg slapper av og kjenner meg helt rygg og gir meg hen til en dyp hypnotisk transe.”

 Trinn 4

La det som skjer, skje. Stol på at dersom du mister tidssans eller forsvinner i en drømmeaktig verden er dette viktig og rikitg for deg å oppleve akkurat nå. Det ligger mange løsninger og kreativ tenking i en slik tilstand.

Trinn 5

“Når jeg kommer til 5 er jeg helt våken og utvilt. 1. Jeg er helt våken, 2 våken og helt våken, 3. Mer og mer våken, 4. Jeg her helt våken 5. Helt våken nå!” Og så knipse på fingrene dine eller gjespe og strekke ut armene dine.

Forebygge og håndtere forstyrelser


Husk å skru av mobiler, inkl. vibrasjon funksjonen og finn et behagelig sted. Pass på at ingen forstyrer deg.  Det kan allikevel oppstå forstyrelser som at naboen som klipper gressplenen eller en bilalarm går av og dette kan virke forstyrrende. For å møte dette på en god måte si til deg selv, Jeg hører x (der x var den forstyrende lyd) og det gjør at jeg går dypere og dypere.

Det høres enkelt ut, men det virker veldig bra mot støy. Hvis du går i kamp modus ved å bli sint vil dette føre deg ut av transen. Å møte forstyrelser med et åpent og avslappet sinn, gjør at du får det bedre fordi de alle fleste forstyrelser forsvinne langt i bakgrunnen og ditt fokus kan gå innover.

Konklusjon


Dette var en meget kort innføring i selvhypnose. Om du ønsker å vite mer kan du lese boken om Selvhypnose som jeg og Per Carlenius skrevet. Denne vil  også bli relansert som en e-bok for de som er interessert og boken vil bli klar i januar 2018.

I løpet av førstkommende helg skal jeg legge ut en lydfil som du kan bruke for å hjelpe deg gå ned i en dyp selvhypnotisk transe. Det finnes flere gode lydfiler på siden vår som du kan også bruke for selvutvikling. Mye av det vil tilbyr ligger ute på nettet gratis.

https://sigurd-stubsjoen.mykajabi.com/store/M6zgMHxG

Har du spørsmål eller kommentarer om hypnose, ta kontakt og fortsett å lære noe nytt om det selv!

For å bestille en time gå til vår online booking.

Bestill time