BESTILL TIME

Hvordan slutter jeg å angre?

Hvordan slutter jeg å angre?

Forleden dag kom en dypt fortvilet kvinne inn på kontoret. Hun hadde gjort ting i fortiden som hun angret dypt og inderlig på, og denne bagasjen fra fortiden begynte nå å tynge øyeblikket.

Hun var fanget i et tankespinn; “Hadde jeg bare gjort det ville gått bedre, jeg burde visst bedre, jeg skulle aldri ha trodd på han, hvorfor valgte jeg ikke noe annet, hvordan kunne jeg være så dum..” osv.  Følelsene var mange og fortvilelsen stor. Hun satt fast i en ond sirkel av nedverdigende tanker, vonde følelse og vonde handlinger. Over tid kan denne adferden lede til depresjon og angst, og i aller verste tilfelle; selvmord.

Kanskje har også du engang sagt noe i affekt?  Og i det samme øyeblikket du hører dine egne ord, vet du at det var dumt, at noe gikk i stykker. Ordene kan du aldri ta tilbake, og kanskje du ødela noe verdifullt.

Hva med deg?  Er det noe du angrer på? Angrer du på noe du har gjort, eller kanskje ikke gjort? Tenk på ditt forhold til anger når det gjelder penger, kjærlighet, venner, barna, partneren, karriere eller jobb, utdannelse, foreldrene dine.  Vår erfaring er at de fleste angrer på mer enn de er klar over, men de legger ikke merke til det fordi ubehaget er skjøvet vekk, sammen med læringen.

 Å leve et liv uten å gjøre feil er helt unngåelig og vi skal se litt nærmere på anger, og gi noen råd om hvordan komme ut av det. 

Hva er egentlig anger?

Anger er en ofte sterk og ubehagelig følelse at vi har gjort noe galt. I likhet med mange vonde følelser vil de fleste av oss tenke på anger som en negativ følelse, for det gjør vondt å angre på noe.

Menneskesinnet er ikke skapt for å håndtere de sterke følelsene på en god måte. Følelsene kan føre til at vi mister vi evnen til å tenke klart,  vi tar dumme valg og følgende skjer;

Vi blir fanget i en ond sirkel:

 1. De dårlig valgene fra fortiden fører til b.) en følelse av anger c.) vi tenker uklart d.) de nye valgene blir dårlig e.) og nye negative konsekvenser fører til mer anger.

Denne vonde og lite konstruktive sirkelen spinner bare en vei, nedover. Og følelsen av anger kan bli så altoppslukende at vi klarer ikke å lære av feiltrinnene vi tok. Samtidig, er det i feilene våre at lærdommen ligger og vi må tørre så se på dem, uten å lukke øyene. Selv har jeg gjort mange feil og gjort anger om til noe konstruktivt! La meg gi et personlig eksempel.

For noen år siden gjorde jeg noen dårlige økonomiske valg. Jeg skrev boken Tenk deg til suksess, og hadde en klar plan: Jeg skulle jobbe målbevisst med å få utgitt boken i USA, mitt hjemland. Samtidig ble jeg kjent med en mann som var både inspirerende og morsom å samtale med, og vi bestemte oss for å samarbeide om boken min. Prosjektet gikk fra å være et gjennomførbart bokprosjekt til en grandios fremtid som ikke hadde fotfeste i virkelighet. Jeg lot meg blende av drømmen, som bare var en blindvei.

Den kreative idealisten i meg valgte å tro at en samarbeidspartner med store ideer, var bedre til å videreutvikle det jeg selv hadde skapt. Er jeg et offer for hans manglende evne til å levere? Nei!  Ansvaret ligger på meg, og ingen andre.

I etterpåklokskapens navn vet jeg at jeg skulle undersøkt mer om hans fortid, sett på hans handlinger og lyttet til min egen indre stemme som hvisket   ”Dette er egentlig ikke realistisk… Morsomt; ja – –  men ikke realistisk…”    J

Heldigvis har jeg har blitt bedre til å lytte til stemmen nå.

 

6 årsaker til anger

 1. Vi angrer for noe vi har faktisk gjort, gjerne noe dumt vi sa eller gjorde. Og uansett årsak så vil feiltrinn ovenfor et annet menneske kunne føre til smerte for ord kan ikke tas tilbake (og kvinner husker godt..)

Vi kan også kjenne anger dersom vi ikke lever opp til våre egne indre standarder. Vi har alle en indre moral, eller en grense om hva vi mener vi burde og skulle gjøre. Dette er basert på moral / miljø og ofte religion.

Og vi har alle et indre kompass i forhold til løgn, tyveri, utroskap osv.

 1. Noen ganger angrer vi for ting vi ikke gjorde, men hadde lyst til å gjøre. Vi kan kjenne begjær og tenke hvordan det hadde vært å ha sex andre enn partneren. Andre kan ha noen voldelige fantasier om å hevne seg pga ubearbeidet sinne eller sorg.

Men, kanskje det at vi kan angre i forkant forhindrer utroskap, vold og å mislykkes og da har det en viktig hensikt. Husk at fantasien din kjenner ingen moral eller begrensinger, så det er viktig å kunne skille drøm fra virkelig. Istedenfor å fokusere på hva du kunne ha gjort galt, fokusere heller på at du har kontroll og gjorde det du vet er rett.

 1. Av og til kan vi miste grep om virkeligheten og tro at vi har gjort noe selv om vi ikke har gjort det. Forskjellen fra forrige punkt er at vi er svært usikker på fakta. Det kan være så ille at vi faktisk tror at vi har gjort noe vi ikke har gjort, og ofte, men ikke alltid, er det rusmidler involvert. Falske minner kan oppstå og dersom du vet at du lider av dette, er det viktig at du får tak i en god psykolog som driver med kognitiv terapi og hypnose.
 2. Ofte kan vi angre på at vi skulle har varslet og forhindret en ulykke eller en veldig vond hendelse. Den som angrer henger seg opp i: ”Hvorfor sa jeg ikke i fra?”  Men, har du tenkt at denne type tenking forutsetter at du kan spå fremtiden. Kan du virkelig det? Det ingen som kan spå fremtiden og det å forstå dette enkle faktum, vil hjelpe mot denne type anger.

Vi kan også angre fordi skulle ha gjort mer for en annen. En mor som føler at hun aldri stiller opp nok for en voksen sønn som er rusmisbruker, selv om hun har tømt både kontoen og hjerte sitt for å redd ham, er et eksempel på dette. Andre kan ha dårlig samvittighet fordi de ikke hjelper kjæresten nok, eller orket å lytte til din gammel mors lange monologer om livet hennes.  Vit at du gjør ditt beste! Det gjør alle.

 1. Vi har ofte sett at mennesker som overlever en ulykker sliter etterpå. ”Hvorfor lever jeg, og ikke han jeg var i bilen med?” Noen kan føle dette så sterkt at de sier de heller vil dø enn å leve videre med den vonde følelsen over livets urettferdighet og de finner stadig nye ting som kanskje kunne ha gitt forskjellig utfall. ”Hadde jeg ikke somlet så mye da vi dro, hadde ikke traileren truffet oss”

Her kan det hjelpe å tenke at om livet ikke er rettferdig, er det heller ikke urettferdig – og du var tilfeldigvis på feil sted til feil tid.  Vonde ting skjer og livet får videre, enten du vil eller ikke

Så hvorfor angrer vi?

Det å angre virker ganske meningsløst, men det er to hovedgrunner til denne følelsen:

 1. Anger hjelper oss faktisk samarbeide bedre med andre mennesker. Vi kan forestille oss konsekvensene av handlingene våre og kjenne en dyp ubehagelig følelse av å svikter oss selv og andre, om vi ikke lever opp til en viss standard. Evnen til å angre i forkant gjør at vi lar være å gjøre såre andre og gjøre dumme ting.

Det at vi har evnen til å angre gjør at vi kjenner en dyp medmenneskelighet for andre. Denne evnen kan gjøre at vi prøver å rette opp i livets urettferdighet ved å gi og dele de godene vi har.

 1. Ingen gjør aldri en feil med vilje. Ofte er feilene vi gjør et resultat av at vi ikke tenkte igjennom hva som kunne skje, eller du vurderte situasjonen feil. Å angre er naturens metode for å få deg til å fokusere på dine feil, og ta et oppgjør med deg selv. Anger kan altså hjelpe deg lære av dine feiltrinn og bli et bedre menneske.

Det å angre kan enten være en blylodd som drar deg ned mot havets bunn eller gi englevinger som løfter deg opp. Alt er avhengig av om du leter etter smerten eller lærdommen. 

Slutt å angre, NÅ

Tenk om du hadde hatt en ”Angre knapp”,  og hver gang du angret på noe kunne du trykke på knappen, reise tilbake i tiden og gjøre ting om igjen….

Hva ville du har forandret i ditt liv? Høres det litt frigjørende ut?

Og vet du hva? Du har en angre knapp, og du kan reise tilbake i fortiden.

Det eneste du trenger å gjøre er å lukke igjen øynene og se for deg hva du ville gjort annerledes. Hjernen tror på det du forteller den!

Anger kjenner vi KUN når vi vet hva vi skulle og burde ha gjort. Det at du angrer er et bevis på at du har lært. Så smil til angeren, og legg den bak deg!

Når du erkjenner lærdommen, tar du også ansvar for ditt liv og det er først da du har evnen til å ta nye valg fremover. Det gjør det mulig for deg å unngå fallgruver og skape et liv med god samvittighet, energi og kjærlighet.

Det første og tøffeste steget, er å tørre å stå i smerten. La deg selv kjenne at du har gjort dumme ting. Kjenn på selvbebreidelsen og ubehaget.  Husk at det er menneskelig dersom du vil helst ikke stå i smerten.

Det er tre måter mennesker forsøk å slippe smerten:

 1. Vi blir et passivt offer, unngår eget ansvar og søker medynk hos andre
 2. Vi klandrer andre for det som gikk så galt, det er alle andre skyld
 3. Vi later som det ikke har skjedd og distraherer oss selv

Dersom du sitter fast i punkt 1 bør du snakke med en psykolog som driver med kognitiv terapi. Tankene dine gjenspeiler ikke virkelighet, tankene dine er ikke den endelige sannheten. Inntil du får profesjonell hjelp så kan du prøve følgende:

 1. Rist ut den vonde følelsen eller ta deg en løpe tur. Ofte kan fysisk bevegelse gjøre at vi får det litt bedre med oss selv ganske umiddelbart.
 2. Gjør noe positivt for en annen. Dette skape en bedre stemning i deg selv og hjelpe deg se på tankene dine på en annen måte.
 3. Når du har gjort punkt A og B, skriv så ned de vonde tankene på et ark og se på dem med objektiv og nye øyne. Se kun etter bevis, “Har jeg bevis for at disse tankene er sanne? Eller har jeg bevis for at de er usanne?”

d.Til slutt stil deg selv følgende spørsmål, “Hva har jeg lært av mine feiltrinn som gjør meg til et bedre og sterkere menneske?”

Dersom du klandrer andre (punkt 2), husk at du tok valget selv. Ta ansvaret for valget ditt. Si til deg selv, Jeg tar ansvar for at jeg ________   Og følg opp med å stille deg selv samme spørsmål som står i punkt d. over.

Det at du faktisk leser dette blogg innlegget, og gjør øvelsene over vil automatisk gjøre at du ikke faller inn under punkt 3.

La meg tilslutt illustrere hva jeg skrev for å komme ut av anger og vise deg min oppskrift fra smerte til læring:

Hva skulle jeg har gjort annerledes og hvorfor?

Jeg tar ansvar for min økonomi, min egen glede og helse.

Det gjør vondt i brystet og i magen når jeg tenker på hvor dum jeg har vært. Jeg har gjort dårlige valg i forhold til tidligere samarbeidspartnere og pengebruk.  Jeg tar ansvar for at jeg fulgte hans ideer og ikke lyttet til min indre stemme.

Hva har jeg lært av mine feiltrinn som gjør meg til en bedre og sterkere person?  Jeg har lært å velge samarbeidspartnere med stor omhu, jeg har lært å stole på handlinger og ikke ord, jeg har lært å lage et budsjett og følge den, jeg har lært å styre mitt eget energinivå og holde fokuset på å få gjort ting

Jeg har lært å styre energi nivået mitt ved finne det vakre i øyeblikket og ta et steg ut av tankene mine. Alt er avhengig av tankene mine og når jeg kan velge nye tankebaner, tar jeg bedre valg. Hver enste dag. 

Jeg forstår at anger kan bli et lodd rundt halsen der jeg til slutt synker til bunns og drukner, eller den kan være min beste veiviser som gjør at jeg tar bedre valg og jeg blir min beste utgave av meg selv.  Fremtiden min er et resultat av en kombinasjon av mine tidligere valg, pluss de nye valgene hver dag tar fremover. Og jeg takker angeren fordi den ga meg mye innsikt i meg selv!

Angrer du på noe? Fortell hva du har lært og hvordan det at du gjorde en feil var det beste som noensinne har skjedd deg.

Og skap en god og lærerik uke!

TAKK RITA TELLEFSDAL SOM ER MEDFORFATTER

For å bestille en time gå til vår online booking.

Bestill time