BESTILL TIME

Å være en god pårørende etter en voldtekt

Dette er et tema det blir snakket for lite om, men som kan hjelpe den som har vært utsatt for et traume som voldtekt, i stor grad.

Det å bli utsatt for en voldtekt er en traumatisk hendelse som kan ha langvarige følger for offeret. Som pårørende er det normalt å føle seg hjelpeløs og usikker på hvordan man på best måte kan støtte den som har opplevd dette overgrepet. Her er noen perspektiver om hvordan du kan være en god pårørende i en slik  situasjon.

Det er viktig å forstå at reaksjonene på voldtekt varierer betydelig fra person til person. Noen kan ønske tett støtte og bekreftelse, mens andre kan trenge tid og rom for å bearbeide det som har skjedd. Her er ti råd som kan hjelpe deg som pårørende for å støtte på en respektfull og god måte:

  1. Lytt aktivt: Åpne opp for samtaler, men press ikke på. La den som har opplevd voldtekt styre samtalen, og vær til stede med empati og forståelse.

  2. Vis empati: Anerkjenn smerten uten å prøve å løse den. Empati kan være en kraftig form for støtte.

  3. Vær tålmodig: Bearbeiding tar tid. Vær tålmodig, og la den som har opplevd voldtekt bevege seg gjennom healingprosessen i sitt eget tempo.

  4. "Les" deg opp: Øk din forståelse av ettervirkningene av en voldtekt. Jo mer du vet, desto bedre kan du tilpasse din støtte.

  5. Tilby praktisk hjelp: Enkle handlinger som å ta med mat, hjelpe med dagliglivets gjøremål eller tilby transport kan lette byrden.

  6. Unngå å dømme: La være å legge skyld eller skam på den som har opplevd voldtekten. Dette er ikke tiden for moralisering eller kritikk.

  7. Respekter grenser: Respekter behovet for personlige grenser. Ikke press på for detaljer, og la den som har opplevd overgrepet ta kontroll over hva de deler.

  8. Oppmuntre til profesjonell hjelp: Hjelp til å finne profesjonell støtte, som terapi eller støttegrupper. Noen ganger kan fagfolk være bedre rustet til å håndtere traumer.

  9. Ta vare på deg selv: Å støtte noen etter en traumatisk hendelse kan være utfordrende. Husk å ta vare på ditt eget mentale velvære og oppsøk hjelp hvis merker at du ikke klarer å stå i det alene.

  10. Fortsett støtten: Traumer er ikke noe som forsvinner over natten. Fortsett å være støttende også i ettertid.

Å være en god pårørende krever en balanse mellom tilstedeværelse, empati og respekt for den andre persons behov. Ved å vise kjærlighet, forståelse og vedvarende støtte, kan du bidra til en helbredelsesprosess som er avgjørende for den som har opplevd voldtekt. Som med så mye annet er det viktig at du tørr å stå i det og vise at du er der for den andre.

(Ønsker du/dere å bestille en time, finner du enkelt den timen som passer best, på vår online booking.)

 

Forfatter: Caroline C. Barca

Medforfatter: Sigurd Stubsjøen

For å bestille en time gå til vår online booking.

Bestill time

Er du ikke abonnent?

Her kan du enkelt melde deg på vårt nyhetsbrev.

Da får du gratis inspirasjon, tips & triks, refleksjoner, lifehacks, først tilgang på våre kurs, nyheter, rabatter og mye mer!